CV

Pirre ( Pirjo) Laaksonen (1946)

Oman taiteeni juuret

Isoisäni, Emil Turtiainen, isäni ja äidinisäni, Oskar Juhana Jantunen rakensivat, veistivät, sorvasivat ja punoivat antaen siten kukin käsillä tekemisen arvostamisen minulle perinnöksi. Isänäitini, Hilda Maria Loikkanen oli räätälin tytär. Hän ja äitini Annikki ompelivat, virkkasivat ja paikkasivat perheelle vaatteita ja liinavaatteita. Isäni, Sulon suureena haaveena muistan olleen, että hän olisi halunnut Kerimäelle rakentamansa aurinkotalon uima-altaan päätyyn mosaiikkiseinän, jossa olisi kuvattuna Rusisaaren rantamaisema.

Tämä isän haave on mielessäni usein, kun maalaan kuvia yhteiseltä perintösaareltamme.  Isämme oli noin 2 -vuotias, kun Adolfin ja Emilian poika, Emil päätti erota omasta perheestään ja sai jostakin rahaa kokonaisen saaren ostamiseen. Talokin oli jo saarella valmiina. Mutta aitta piti vanhoista puretuista hirsistä rakentaa samoin navetta, joka valmistui vuonna 1935 ja maakellari (1938), riihi ja savusauna. Nämä kaikki isoisäni kätten työt ovat päässeet myös akvarelleihini.

                                                                             

Opinnot ja päivätyö

Ylioppilas, 1966 Savonlinnan Tyttölyseo,Filosofian maister(1974), Helsingin yliopisto, pääaineena psykologia, kasvatustiede ja sosiaalipsykologia. Psykologian lisensiaatti (2002), Tampereen yliopisto, terveyspsykologia. Kliinisenä psykologina Lastenlinnan sairaalassa ja opettajan sijaisena kouluissa 1974- 1976,Vantaan ja Helsingin koulupsykologina vuosina 1976 -1986, Uudenmaan lääninhallituksen kouluosastolla lääninkoulupsykologi 1987-1996, Etelä-Suomen lääninhallituksen sosiaali- ja terveysosastolla lääninpsykologi 1997- 2009. 1.1. 2010-1.12. 2010 Etelä-Suomen aluehallintovirasto, 1.1.2011- 20.6.2011 aluehallintopsykologi.

 Päivätyönä oppilashuolto

Päivätyöni, 35 vuotta  oppilashuollon edistämiseksi, on antanut paljon kontakteja koulumaailmaan, moniin eri kulttuureihin ja kaikenlaisen erilaisuuden kohtaamiseen, hyväksymiseen ja  hyväksymättömyydestä johtuvien ristiriitojen työstämiseen.  Usein olen etsinyt ratkaisuja mietiskelemällä asioita kynän ja siveltimen kanssa. Maalauksissa, kuten työssäni, pitää osata aloittaa aina alusta, innostua ja innostuttaa muita katsomaan asioita useasta eri näkökulmasta ja nauttia pienistä onnistumisista. Kokonaisuuden luominen muillekin ymmärrettäväksi voi työssäni kestää koko projektin elinkaaren 3-5 vuotta. Siksi kuvien tekeminen tuottaa minulle nautintoa ja virkistää päivätyön ohessa. Pääsen pysähtymään välietapeille ja saan jotain konkreettista, kaunista  luoduksi viidessä minuutissa, viidessä tunnissa tai päivän aikana.

Harrastuksena akvarellimaalaus

Kouluaikoina 50-60 -luvuilla olen maalannut ja piirtänyt luokanvalvojamme ja kuvaamataidonopettajamme Kerttu Häiväläisen johdolla  Savonlinnan Tyttölyseossa. Samalla hän oli meille esikuva itsenäisestä virkanaisesta, jolla on harrastuksena maalaus. Hänen johdollaan sain oppia alkeita monenlaiseen käsillä ilmaisuun: saven muotoilua, dreijaamista, kankaanpainantaa, hiilipiirustusta, linoleikkausta ja vesivärimaalausta. Tämän opettajan kotona vierailu vastasi minulle hyvinkin ensimmäisen taidemuseokäynnin elämystä. Näin opettajan kodissa useita upeita öljyvärimaalauksia, jotka hän oli itse maalannut. Olen aloittanut maalausharrastukseni tosissaan 1980-luvulla Puistolassa. Aloitin monen muun harrastajan tavoin tehdä kuvia kansalaisopiston ryhmissä. Aluksi maalasin öljyväreillä. Jo niiden käsitteleminenkin tuntui minusta jotenkin ylevältä yhteydeltä taiteeseen. Opettajiani tuolloin olivat mm Harald Arnkil ja Kirsi Tiittanen. Heistä  kumpikaan ei ollut akvarellisti. Vuoden pari öljytöiden teon jälkeen innostuin akvarellimaalauksesta, koska saatoin kuljettaa pieniä akvarellivärejä ja lehtiöitä mukanani kaikkialla; työ-, loma- ja kongressimatkoilla. Sulattelin usein luennoilla kuulemaani suojaisassa puistossa, Alppien rinteillä, meren, järven tai joen rannalla. Matkapäiväkirjoistani on tullut valokuvia korvaavia tunnelmallisia muistoja.

Opettajia ja opinto-ja maalausmatkoja

Merkitseviä opettajia minulle ovat olleet Reijo Saarelainen, jonka ohjauksessa pääsin eroon luovuutta kahlitsevista kielloista. Reijon kurssi avasi ilmaisuani enemmän kuin kymmenet muut opettajat ennen häntä. Sen jälkeen olen ollut mm akateemikkio Osmo Visurin kurssilla opiskelemassa märkää märälle tekniikkaa Spellossa sekä Reinhardt Laun kurssilla oppimassa traditionaalista akvarellitekniikkaa. Jokaisen helsinkiläisen akvarellistin ”must” on käydä Suomenlinnan kurssilla maalaamassa kansallisaarteemme maisemia. Suomenlinnan muureilla Päivi Göransson kannusti iloitsemaan omista töistä ja näkemään uusin silmin epäonnistumiset. Vuonna 2005 olin Naantalissa suurimmassa kokemassani maalauskurssilaisryhmässä. Tasokkailta maalarikavereilta oppii yhtä paljon kuin opettajilta. Opettajana Naantalissa oli Tapani Kiippa, joka opetti meille, kuinka märkätekniikkaa voi yhdistää askeettisen pikkutarkkaan ilmaisuun aina sen mukaan, mitä maisema tai aihe vaatii. Marjukka Paunila jatkoi systemaattisella opetuksellaan Piemonten vuoristomaisemissa akvarellistina kehittymiseni tukemista (2007). Mika Törösen opissa olin Virossa Pyhäjärven kartanomiljöössä 2008. Itsenäistä maalaustyöskentelyä Suomen Lapissa kokeneiden akvarellistien seurassa vuonna 2009. 2010 Taide ja opintomatka Italiaan Galleria Viileä Punainen.  Syksyllä 2011 Marjukka Paunilan akvarellikurssi Lyons la Foret'ssa Ranskassa.

Lukuvuonna 2012-2013 opintoja Aalto yliopiston avoimessa yliopistossa, Mika Karhun käsivarapiirustuskurssi ja Senja Vellosen akvarellityöpaja.

Opinto-ja maalausmatka 10.5.-17.5.2014 Villa le Reve, Matissen talo, Vence,Ranska

Opinto- ja maalausmatka kesäkuussa 2015 , Italian Vieste, Puglia, Amalfin rannikko, Maiori, Ravello ja Capri

Opinto- ja maalausmatka kesäkuussa 2016, Sardegna, kaksi viikkoa

Muotokuvamaalauskurssi, Marjukka Paunilan johdolla, Kulttuurikeskus Sofia, Helsinki , 2017

Itä-helsingin Taideseuran lauantain akvarelliryhmässä, opettajana Elisa Tammiranta-Summa

2018-2021

Akvarellimaalauskurssi 2021, Le Cannet, Provence, Marjukka Paunilan johdolla.

Jäsenyydet ja luottamustehtävät

Suomen Akvarellitaiteen yhdistys ry : n jäsen vuodesta  2003.

Itä-Helsingin taideseura ry jäsen vuodesta 2018

AKVART galleriaosuuskunta, yksi perustajajäsenistä. Hallituksen puheenjohtaja 1.9.2009-5.2.2011..